The news is by your side.

Creșterea incidenței tusei convulsive în România și recomandări de sănătate publică

0 39

Tusea convulsivă este o boală cu caracter endemic în UE/SEE și în întreaga lume.

La fiecare trei până la cinci ani sunt așteptate epidemii mai mari, chiar și în țările cu acoperire vaccinală mare.

Riscul de îmbolnăvire este evaluat pentru patru grupuri populaționale diferite, ca un produs al probabilității de infecție și al impactului acesteia.

Riscul este evaluat ca fiind ridicat pentru sugarii neimunizați sau parțial imunizați, cu vârsta mai mică de 6 luni, deoarece aceștia reprezintă grupul cu cea mai mare morbiditate și mortalitate prin tuse convulsivă.

Sugarii cu vârsta peste 6 luni și copiii cu vârsta de până la 15 ani au un risc moderat dacă nu sunt vaccinați sau parțial vaccinați și au un risc scăzut dacă sunt vaccinați complet conform programelor naționale de vaccinare.

Adolescenții cu vârsta de peste 16 ani și adulții cu vârsta de până la 64 de ani prezintă un risc moderat, respectiv scăzut dacă au primit recent o doză de rapel.

Vârstnicii (65 de ani și peste) și persoanele de orice vârstă cu afecțiuni subiacente, cum ar fi astmul, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) sau imunosupresia, au un risc general moderat de îmbolnăvire, un risc moderat de infecție și impact moderat (o probabilitate mai mare de a se confrunta cu o boală severă decât persoanele din grupul de vârstă mai tânăr).

Situația epidemiologică în România În primele 4 luni ale anului 2024 în România au fost înregistrate 112 cazuri de tuse convulsivă, reprezentând o creștere de 7 ori față de cele 16 cazuri înregistrate în anul 2023, respectiv cu 19 cazuri față de media celor 5 ani pre-pandemici (2015-2019).

Au fost înregistrate 2 decese, ambele la sugari: • 1 la vârsta de 4 luni. • 1 la vârsta de 24 de zile. Distribuția cazurilor pe grupe de vârstă este prezentată în tabelul următor. Se observă că cele mai multe (72, respectiv 64%) au fost înregistrate la 0-4 ani.

Grupa de vârstă (ani) Nr. cazuri 0-4 72 5-9 18 10-14 13 15-19 6 20-24 0 25-34 2 35-44 0 45-54 1 37 cazuri (33%) au fost înregistrate cu vârsta sub 1 an, dintre care 33 (89%) erau eligibile pentru doza 1 de vaccin. Cu toate acestea, doar 4 sugari fuseseră vaccinați, dintre care 3 (9%) corespunzător vârstei. Antecedente vaccinale: 0 doze = 87 cazuri (78%), dintre care 83 (95%) erau eligibile pentru vaccinare 1 doză = 5 2 doze = 8 3 doze = 3 4 doze = 4 5 doze = 5

Este de remarcat intervalul mare de timp dintre data ultimei doze de vaccin primite și data debutului la cazurile cu minimum 3 doze de vaccin (media = 8 ani, mediana = 6 ani, maxima = 15 ani), fiind de subliniat încă o dată importanța dozei de rapel.

În aceeași perioadă de referință, în județul Vaslui nu s-a înregistrat niciun caz de tuse convulsivă, dar având în vedere creşterea incidenţei tusei convulsive în România, Direcția de Sănătate Publică Județeană Vaslui face următoarele recomandări pentru populație:

1. prezentarea la medic la apariția simptomelor sugestive: accese de tuse intense și prelungite, vomă după accesele de tuse, dificultate în respirație la sugar, inspir zgomotos (”tuse măgărească”);

2. vaccinarea la timp a sugarilor și recuperarea restanțierilor;

3. vaccinarea gravidei, în vederea asigurării protecției sugarului mic, dar și a mamei;

4. vaccinarea adultului, cu rapel la fiecare 10 ani;

5. promovarea vaccinării de tip ”cocooning” în anturajul sugarului (într-o familie care așteaptă un nou-născut, atât părinții, cît și bunicii și frații sugarului să fie vaccinați conform calendarului național de vaccinare sau recomandărilor pentru adulți). Amintim că prin Ord. M.S. nr. 3120/2023 vaccinul pentru categoriile menționate la pct. 3 și 4 este compensat 100 %.

Cu stimă, DIRECTOR EXECUTIV, MIHAELA VLADA

Comentarii
Se incarca...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More