The news is by your side.

Paradoxul Vaslui. Cel mai bogat cămin de stat pentru bătrâni se află în cel mai sărac județ. Sunt condiții ca-n Germania!

0 672

Un centru de stat pentru bătrâni din județul Vaslui a fost transformat, în ultimii ani, într-o adevărată stațiune de Occident. O dovadă în plus că, dacă oamenii sunt gospodari, se poate orice. 
Salină de suprafață cu sare de Himalaya și de Mediterana, lac de agrement cu lebede și rățuște sălbatice, bibliotecă, băi galvanice și săli de fitness sau de socializare și acvarii cu pești.

Astea sunt doar câteva din “minunile” de care au parte, în fiecare zi, cei 100 de vârstnici din acest cămin de invidiat, din localitatea Băcești, județul Vaslui. Mâncarea este naturală, gătită zilnic cu produse din gospodăria proprie. Bătrânii trăiesc aici ca într-o familie: culeg fructe sau legume și le prepară cot la cot pentru iarnă. Situat la peste 50 de kilometri de Vaslui, într-o comunitate cu mulți romi, Centrul de Asistență Medico-Social (CAMS) Băcești pare desprins dintr-o altă lume.

Costurile pentru găzduire și tratament, care presupune sute de ore de terapie cu specialiști, sunt cele stabilite prin lege, adică 60% din pensie. Restul de bani le rămânâne bătrânilor. Mai mult de o treime dintre ei părăsesc centrul pe picioarele lor, deși, atunci când ajung acolo, mulți nu se pot deplasa singuri. 
De la spitalul insalubru din boscheți la centrul cu lac și salină 

Înființat în 2003, prin hotărârea Consiliului Județean Vaslui, în subordinea căruia se află, centrul este condus de la început de economistul Ion Brișcaru. Grație experienței acumulate, acesta a reușit să transforme o clădire insalubră unde au funcționat, pe rând, un spital, un centru medical și o secție exterioară a Spitalului Județean, în modernul centru de astăzi. 


Pe lângă apă curentă și încălzire centralizată, ceea ce este mult pentru o unitate care funcționează într-o zonă fără gaze naturale sau izvoare de suprafață, centrul de la Băcești are acum un lac de agrement pe insulă, o salină de suprafață, un parc.

Cel mai important, laboratoare și săli sunt dotate cu aparatură modernă pentru tratamentul bolnavilor: bioptron, pentru terapie cu lumină polarizată cu infraroșii și laser, aparate de magnetoterapie și alte aparate moderne.

Bătrânii se autogospodăresc Ergoterapia – terapia prin muncă – este folosită cu succes în centrul de la Băcești. Veniți de la țară și obișnuiți cu munca în gospodărie, mulți dintre vârstnici îi ajută pe angajații centrului la treburile zilnice.

Primăvara, de când dă firul ierbii, cei care pot culeg urzici, care sunt apoi gătite și servite la masă pentru împrospătarea sângelui. Apoi, strâng plante medicinale pentru ceaiul de dimineață și culeg fructe, unele din livada proprie, din care se fac gemul și dulceața care umplu cămările. 


Sursa:https://www.libertatea.ro/stiri/galerie-foto-paradoxul-vaslui-cel-mai-bogat-camin-de-stat-pentru-batrani-se-afla-in-cel-mai-sarac-judet-2390499

Comentarii
Se incarca...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More