The news is by your side.

SA DELAPIDEZI PRIMARIA COROIESTI SI SA FII OBLIGAT SA PRESTEZI MUNCA NEREMUNERATA TOT ACOLO!

0 48

Dupa numai doua termene de judecata, procesul aflat pe rolul Judecatoriei Barlad si in care inculpati au fost un sot si sotia lui, ambii angajati la Primaria Coroiesti, a ajuns la final, magistratii dictand sentinta la finele saptamanii trecute. In timp ce barbatul, in speta Ion Popa, a fost acuzat si gasit vinovat doar de delapidare, femeia, Dorina Popa, a fost gasita vinovata de delapidare, fals informatic (cinci acte materiale), fals intelectual (trei acte materiale) si uz de fals (trei acte materiale). Potrivit anchetatorilor, infractiunile au fost comise in cursul anilor 2015-2016, dar au iesit la iveala abia spre finele anului 2017, in urma unui control efectuat de Camera de Conturi Vaslui.

Chiar daca judecatorii s-au pronuntat vineri, 13 decembrie, zi considerata de superstitiosi cu ghinion, pentru cei doi nu a fost asa. Si asta pentru ca niciunul nu a primit pedepse cu executare. Concret, in cazul barbatului, instanta a dispus condamnarea la un an si patru luni de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de doi ani, timp in care nu mai are voie sa comita nicio infractiune. In caz contrar, va fi bagat la inchisoare. De asemenea, judecatorii il obliga pe barbat sa frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare sociala derulate de catre Serviciul de Probatiune Vaslui sau organizate in colaborare cu institutii din comunitate, dar si sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 60 de zile, in cadrul Primariei Coroiesti sau a Postului de Politie Coroiesti. Nu in ultimul rand, instanta l-a obligat pe Ion Popa sa plateasca suma de 4.600 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

In cazul sotiei lui, judecata pentru comiterea mai multor fapte penale, magistratii au condamnat-o la un an si patru luni de inchisoare pentru delapidare, la noua luni de inchisoare pentru fals informatic, la noua luni de inchisoare pentru fals intelectual si la trei luni de inchisoare pentru uz de fals. Cele patru pedepse au fost contopite de instanta, urmand ca Dorina Popa sa execute pedeapsa cea mai grea (un an si patru luni de inchisoare), sporita cu o treime din totalul celorlalte pedepse, stabilindu-se astfel o pedeapsa rezultanta de un an si 11 luni de inchisoare. Si in cazul ei, magistratii au dispus suspendarea executarii pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de trei ani, timp in care inculpata va trebui sa respecte mai multe masuri de supraveghere, inclusiv sa frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare sociala derulate de Serviciul de Probatiune Vaslui sau organizate in colaborare cu institutii din comunitate. Totodata, instanta o obliga pe femeie sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 100 de zile, tot in cadrul Primariei Coroiesti sau a Postului de Politie Coroiesti. Nu in ultimul rand, aceasta va trebui sa plateasca suma de 4.600 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

Au vazut o oportunitate si au profitat

Intre 1 ianuarie 2015- 31 decembrie 2016, barbatul a fost angajat in functia de referent clasa III debutant-agent fiscal, care ulterior s-a transformat in functia de referent superior. Acesta detinea o functie de executie si, conform fisei postului, principala atributie era incasarea impozitelor si taxelor locale. In acelasi interval de timp, sotia lui a fost angajata in functia de referent-operator rol, care ulterior s-a transformat in functia de inspector principal. Si aceasta avea tot o functie de executie, cu diferenta ca avea printre atributiuni nu numai incasarea taxelor si impozitelor locale, ci si verificarea borderourilor de incasari cu chitantele emise de catre agentul fiscal.

„In perioada 3 octombrie – 9 noiembrie 2017, Camera de Conturi Vaslui a efectuat un audit financiar pentru anul 2016 la UAT Coroiesti, in urma auditului financiar fiind intocmit un proces-verbal de constatare a faptullui ca, in perioada 2015 – 2016, agentul fiscal Popa Ion si operatorul de rol Popa Dorina nu au depus in totalitate in casierie sumele de bani in numerar incasate cu titlu de impozite si taxe de la contribuabili, cauzand Primariei Coroiesti un prejudiciu total de 27.652 lei. Prejudiciul creat de cei doi inculpati reprezinta diferenta dintre incasarile efectuate si depunerile la casieria unitatii, respectiv suma de de 27.960 de lei, inculpatul Popa Ioan a creat un prejudiciu de 9.287 lei, iar inculpata Popa Dorina un prejudiciu de 18.673 lei”, se arata in rechizitoriul intocmit de procurorii barladeni.

Ancheta efectuata de procurori a scos la iveala ca modalitatile de producere a prejudiciului au fost urmatoarele: 1 – inscrierea in registrul de casa, la rubrica incasari, a unor sume mai mici decat valoarea chitantelor inscrise in borderourile de incasari, care au fost corect totalizate; 2 – in centralizatoarele incasarilor rezultate din aplicatia informatica de impozite si taxe, totalul nu reprezinta suma aritmetica a chitantelor, aceste totaluri fiind modificate si diminuate; 3 – in registrul de casa au fost consemnate incasari din impozite si taxe pentru care nu au fost intocmite berderouri centralizatoare care sa contina numerele si datele chitantelor cu care au fost incasate aceste sume, fara a fi precizate documentele de incasare.

Tot in rechizitoriu se arata ca inculpatul Ion Popa care, intre 1 ianuarie 2015 – 31 decembrie 2016, in calitate de gestionar la Primaria Coroiesti, si-a insusit suma de 9.287 lei din gestiunea pe care o avea, a fost trimis in judecata pentru infractiunea de delapidare, pedepsita de Codul Penal cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica. In ceea ce o priveste pe sotia lui, procurorii au dispus trimiterea ei in judecata sub mai multe capete de acuzare. Astfel, pentru ca, intre 1 ianuarie 2015 – 31 decembrie 2016, in calitate de gestionar la aceeasi institutie, Dorina Popa a modificat totalurile sumelor rezultate din insumarea valorilor chitantelor cuprinse in centralizatoare si a inscris in registrul de casa sume mai mici decat cele din borderourile centralizatoare, insusindu-si din gestiunea pe care o avea suma de 18.673 lei, aceasta este acuzata de delapidare.

„Fapta aceleiasi inculpate care, la datele de 14 aprilie 2016, 15 iulie 2016 si 9 decembrie 2016, a inscris in trei registre de casa sume mai mici decat cele din borderourile centralizatoare avand drept rezultat depunerea la casieria unitatii a unor sume mai mici de bani decat cele incasate, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de fals intelectual, fapta prevazuta si pedepsita de art. 321, alin. 1 din Codul Penal. Fapta aceleiasi inculpate care, la datele de 14 aprilie 2016, 15 iulie 2016 si 9 decembrie 2016, dupa falsificarea registrelor de casa le-a depus la contabilitatea Primariei Coroiesti in vederea justificarii incasarii taxelor si impozitelor locale, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de uz de fals, fapta prevazuta si pedepsita de art. 323 din Codul Penal. Fapta aceleiasi inculpate care, in perioada 1 ianuarie 2015 – 31 decembrie 2016, a modificat in aplicatia informatica pentru taxele si impozitele locale, fara drept, totalul sumelor rezultate din insumarea valorilor chitantelor cuprinse in cinci centralizatoare, respectiv centralizatoarele din perioada 13 – 19 mai 2016, 20 – 26 mai 2016, 27 – 31 mai 2016, 16 iulie – 23 august 2016, 18 – 23 noiembrie 2016, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de fals informatic, fapta prevazuta si pedepsita de art. 325 din Codul Penal”, mai spun procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Barlad.

Pe parcursul urmaririi penale, cei doi soti si-a recunoscut faptele si au achitat integral prejudiciul cauzat prin savarsirea faptelor.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2019/12/justitie-poetica-sa-delapidezi-primaria-coroiesti-si-sa-fii-obligat-sa-prestezi-munca-neremunerata-tot-acolo.html

Comentarii
Se incarca...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More